Monthly Archives: June 2007

The summer vacation

This is the most precious moment that everybody waiting for. We had completed our examination and everybody making their own planning about visiting places and doing something good for society. I would like to share with you some of my … Continue reading

Posted in diary | Leave a comment

BrEaKiNg ThE iCe

Alhamdulillah.Nampaknya keenam2 artikel perancang saya dalam bIsMiLlAh telah dilunaskan selama 3 hari. If you fail to plan, you are planning to fail! So, I’m not going to be a failure. I hope to write something in English even I haven’t … Continue reading

Posted in diary | 3 Comments

Kritik

Perkembangan kritikan syair Arab,subjek tahun 3 Jabatan B.Arab,Universiti Al-Azhar “Tak sabar nak belajar subjek kritikan sastera semester dua nanti,”kata saya selepas kertas terakhir pada exam semester satu dahulu. Nah!Esok exam untuk subjek kritikan sastera saya.Banyak sungguh pendapat dan kritikan individu … Continue reading

Posted in sastera Arab | 5 Comments

Berjuang?!

Berjuangkah aku kini?Belum layak.Kerana kita belum berani untuk mepertaruh seluruh upaya,jiwa,tenaga, masa,harta untuk diperjuangkan.Kita hanya mempertaruhkan pemikiran yang hanya berfikir dan mengkritik,katanya untuk kepentingan kolektif.Tetapi retorik semata.Untuk bertindak masih lembap,jauh dan kurang terbuka.Inikah berjuang? Perjuangan belum selesai.Namun bukanlah kemenangan menentukan … Continue reading

Posted in articles | Leave a comment

Ikon dan circle of infulence

“Saya nak jadi macam Dr.Mahathir.Dia bijak memikir!” “Saya respect pada Tuk Guru Nik Aziz.Dia pemimpin tenang dan merendah diri.” “Saya suka cara abang Halim.Dia Ketua Umum saya(form one di SAMTAJ ,1998) yang sangat sabar tapi tegas” Semua ucapan ini pernah … Continue reading

Posted in motivasi | Leave a comment

Memperolehi keyakinan diri

“Boleh ker abiskan 243 muka ni.Banyak lagi tak baca ni.Semuanya syair.Camner nak faham?”keluh hati saya ketika membuka helaian teks Balaghah. Dugaan kami dalam jabatan ini adlah kurang kemahiran memahami syair Arab.Jadi,minda dah set kalau jumpa syair sure susah nak faham.Wah!Habislah … Continue reading

Posted in motivasi | Leave a comment

Bila aku mula menyelami sastera

Alhamdulillah,Allah kurniakan peluang untuk menerokai alam bahasa yang disifatkan oleh ramai pelajar Al-Alazhar sebagai fakulti yang agak mencabar.Ramai yang terfikir apa faedahnya mendalami sastera sedang manusia asyik bercerita tentang teknologi,sedang fuqahak menemui ajalnya dek terkambus dalam timbunan syariah Allah,sedang mutasawif … Continue reading

Posted in sastera Arab | Leave a comment

Perempuan kurang akalnya dan agamanya

Jabatan bahasa saya menyediakan ruang untuk mengkaji ilmu sastera Arab secara mendalam.Jadi,tak belajar ilmu agamakah?Belajar.Saya belajar feqh,hadith,tafsir,qaah bahas dan saya menghafal satu per lima al-quran.Alhamdulillah. Tapi masih tak cukup untuk menjuarai isu ummah nanti.Jadi saya akan gunakan cuti nanti untuk … Continue reading

Posted in articles | Leave a comment

Aku pengatur masa

“Urghh!Periksa kali ni tensionla.Banyak tak baca lagi.Mungkin tahun ni ana agak sibuk.Jadi banyak tak dapat cover.Macamana ni?Tolong ana..” Mesej ni ana terima dari seorang rakan masa imtihan fasal 1.Sedih juga rasanya.Saya cuma balas dengan kata2 biasa agar dia lebih yakin … Continue reading

Posted in motivasi | 6 Comments

Imtihan gelanggang menimba ilmu

  Sekarang musim imtihan pelajar Mesir.Semua menelaah.Semua nak muntah.Banyak sangat fakta dipaksa jamah.Bila hari periksa,satu pun tak terluah,hurm..tak tepat anak panah.Macamana nak najah,kalau yang dihafaz hanya bahan mentah yang belum sempat masak,sudah dijamu.Jadi,masakkan ilmu anda!!! Jika tidak,imtihan hanya medan BERDARAH… … Continue reading

Posted in articles | Leave a comment

bIsMiLlAh

  Wah..sudah hampir setahun laman ini kubiar lalangnya subur.Menutup lapisan mukanya tidak kugembur.Hinggalah saat ini,terfikir untuk kembali menulis,agar ia tak terkubur.I’LLAH moga berterusan. Hmm..semangat untuk menulis tenggelam timbul.Idea memang berganda,Cuma tunggu masa untuk dimuntahkan.sesekali bila bersemangat menulis,barulah kupublishkan di http://www.thaqafah.coconia.comContinue reading

Posted in diary | Leave a comment